28 Φεβ 2010

"ΑΕΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΠΥΡΟΣ"


ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΦΩΤΙΑΣ
FIRE TORNADOS
http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-11086299 
 
Μία νέα θεωρία Εδώ θα διατυπώσω μία θεωρία φυσικής. Και παρακαλώ όσοι έχουν τη γνώση περί φυσικών να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Με αφορμή δύο περιστατικά που μου αφηγήθηκαν, με οδήγησαν να κάνω αυτόν το συνειρμό πάνω στον οποίο στηρίζω αυτή τη θεωρία, του αεροστρόβιλου πυρός. Σχετικά βέβαια με τις τελευταίες πυρκαγιές στη Δυτική Πελοπόννησο, το μέγεθος τους και την ταχύτητα εξάπλωσης τους.

Το πρώτο που μου αφηγήθηκε η μητέρα μου είναι, ότι ενώ βρισκόταν στο κτήμα μας, και ενώ η πυρκαγιά μαινόταν περίπου 6-7 χιλιόμετρα μακριά, είδε ακριβώς μπροστά της να πέφτει από τον ουρανό ολόκληρο φύλλο καλαμιού με ενεργή φλόγα. Και το δεύτερο που μου είπε ένας φίλος ότι κινδύνεψε να καεί το σπίτι του, (που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Πύργου, 4 χιλιόμετρα από τα όρια της φωτιάς) από σπουργιτοφωλιά που βρισκόταν στην πέργολα του σπιτιού του.
Η Θεωρία. Σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές μπορεί να εξελιχθεί το παρακάτω φαινόμενο του αεροστρόβιλου πυρός. Δηλαδή, σε περιοχές με πάρα πολύ πυκνή και ξερή καύσιμη μάζα, που βρίσκονται σε κοιλώματα του εδάφους (λάκκους, ρεματιές κλπ). Και λόγω του φαινόμενου που προκαλεί η καύση, δηλαδή του έντονου ανοδικού ρεύματος αέρος, ένεκα της θερμότητας, και της καύσης και του αέρα. Τότε αυτό το ανοδικό ρεύμα μπορεί να γίνει τόσο έντονο και να πάρει μορφή ίδια με αυτήν που χαρακτηρίζει τις ιδιότητες του ανεμοστρόβιλου. Δηλαδή να σηκώσει ψηλά στην ατμόσφαιρα και βαριά υλικά που δεν είναι καμένα ή είναι μισοκαμένα. Τώρα μέσα σε αυτή τη στήλη της φωτιάς και του καπνού και λόγω του ύψους το οξυγόνο είναι αραιό και αυτά τα υλικά μπορούν να σιγοκαίνε, μπορούν δε να ταξιδέψουν χιλιόμετρα μακριά. Όταν τώρα πέφτουν στη γη αναζωπυρώνουν και μπορούν να μεταδώσουν τη φωτιά αν πέσουν πάνω σε εύφλεκτα υλικά. Το φαινόμενο αυτό έχει φωτογραφιθεί και στίς δασικές πυρκαγιές της Αμερκής, από όπου είναι και οι παραπάνω φωτογραφίες.
Αυτή ήταν η θεωρία μου περί του αεροστρόβιλου φωτιάς. Που σημαίνει ότι σε δασικές πυρκαγιές κανένας δεν πρέπει να νοιώθει ασφαλής, ούτε ακόμα αν μένει σε διαμέρισμα πόλης, και ούτε πρέπει να αποθηκεύομε (ακάλυπτα) εύφλεκτα υλικά στις αυλές ή τα μπαλκόνια μας. Σε κάθε δε περίπτωση όλοι πρέπει να συνδράμουμε για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, και να μην το περιμένουμε αυτό από τους άλλους ή από τα αεροπλάνα.
Γιά σκέψου να αρπάξει το σπίτι σου φωτιά και να σου λένε οι γείτονες, κοιτάζοντας απαθείς; πάρε - πάρε τηλέφωνο τα αεροπλάνα. Τα δάση είναι και αυτά σπίτια μας, ειναι το νερό μας.
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ! ΕΦΤΑΣΕ.! ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 40 ΗΜΕΡΕΣ ΕΙΧΑΜΕ ΜΟΝΟ 12 χιλστ. ΒΡΟΧΗΣ, ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΥΝΟ ΙΟΥΝΙΟ. .... Εύχομαι χωρίς ΆΛΛΕΣ φωτιές.
Δημήτρης Κακούρης
fydoni@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι λετρίνες οι Λετρίνοι και ο Πύργος Ηλείας.

  Οι Λετρίνοι   Ήταν μια αρχαία πόλη κοντά στην πόλη του Πύργου. Είχε πάρει ακριβώς το όνομά της, από την ύπαρξη  εκεί πληθώρας δημοσίων απο...