8 Ιαν 2011

ΓΗΠΕΔΑ GOLF και Πυρόπληκτος Δυτική Πελοπόννησος.


ΠΩΣ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ GOLF ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΑΝ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ.

Το άθλημα του Golf (γκόλφ) το 2016 εντάσσεται στα Ολυμπιακά αθλήματα.
Είναι ένα άθλημα με πολλούς φανατικούς παίχτες, και όπου υπάρχουν γήπεδά του, αυτά αποτελούν πόλο έλξης τεραστίων κεφαλαίων  για παρεμφερείς επενδύσεις. 

Σήμερα στην λεκάνη της Μεσογείου εξελίσσεται μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία (αγορά) κατασκευής παραθεριστικών κατοικιών, που απευθύνεται κυρίως σε βορειοευρωπαίους μεσαίου και υψηλού εισοδήματος πολίτες.
Κύριο μερίδιο αυτής της αγοράς κατέχει η Ισπανία και ακολουθούν Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Γαλλία, Κύπρος, Τουρκία, Κροατία κλπ. (Η έρευνα αυτή εγινε 2008)
Κατά το έτος 2006 κατασκευάστηκαν στην Ισπανία μόνο, τόσες νέες κατοικίες, όσες κατασκευάστηκαν
σε Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο και τις τρεις χώρες μαζί. Το 2004 μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο 150.000 Βρετανοί αγόρασαν δεύτερη κατοικία στο εξωτερικό. Το 2005 μόνο σε μία Βρετανική τράπεζα την Abby National οι αιτήσεις για αγορά σπιτιού στο εξωτερικό ήταν αυξημένες 75%.
Μιλάμε λοιπόν για μια τεράστια βιομηχανία πολλών δις Ευρώ, που εμείς εδώ στη Δυτική Πελοπόννησο παντελώς αγνοούμε και ούτε καν γνωρίζουμε την ύπαρξη της. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε αυτήν την βιομηχανία στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι οικονομίες των παραπάνω Μεσογειακών χωρών.
Η περιοχή μας που οικονομικά πλήττεται πολύ σοβαρά, κυρίως δε από από την άγνοια και αδιαφορία των κυβερνώντων μας.
Από αυτούς που μας έχουν κηρύξει υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας περιοχή, μας έχουν επιβάλει την γεωργία ως μόνο μέσο βιοπορισμού, μας έχουν δέσμιους των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, και μας έχουν αποκλεισμένους από κάθε άλλη μορφή δημιουργικότητας. (Εξυπηρετώντας τα συμφέροντα αυτών που κατοικούν στα πλούσια αστικά κέντρα, για εξασφαλισμένη αφθονία και επάρκεια φτηνών τροφίμων, αδιαφορώντας για τα εισοδήματα των αγροτών ).
Αν και λόγω άγνοιας ή εγκληματικής αδιαφορίας πολιτείας και πολιτών, έγινε ο τόπος μας ολοκαύτωμα (με δεκάδες ανθρώπινα θύματα), αν και έχουν γεμίσει όλα τα ρέματα από σκουπίδια, μπάζα, βρομερά απόβλητα ελαιοτριβείων, έχουν μολυνθεί τα υπόγεια νερά από τα λιπάσματα, και όλες οι παραλίες έχουν υποβαθμιστεί με τα χιλιάδες αυθαίρετα.
Αν και ζει υπό ομηρία η τουριστική μας ανάπτυξη, με την ύπαρξη των παραλιακών παραγκουπόλεων, (έργα μιας νύχτας, που καταλαμβάνουν σχεδόν το σύνολο της ακτογραμμής της περιοχής μας), όπου υπάρχει η μεγαλύτερη και ομορφότερη αμμώδης παραλία της Ελλάδος. (Οι δε όποιες ενέργειες κατεδαφίσεων δεν αποτελούν τη λύση, χρειάζονται γενναίες ριζοσπαστικές ενέργειες για την επίλυση αυτού του μεγέθους τριτοκοσμικού φαινόμενου και περιβαλλοντολογικού προβλήματος.)
Ακόμη και σήμερα υπάρχουν στη περιοχή μας απλήγωτες φυσικές ομορφιές.
Έχουμε πληθώρα μνημείων και πλούσια κουλτούρα, καλές κλιματολογικές συνθήκες, ήρεμο και ασφαλή τρόπο ζωής, χαμηλή εγκληματικότητα, χαμηλό κόστος διαβίωσης σε σχέση με την βόρεια Ευρώπη.
Έχουμε σε ικανοποιητικό βαθμό καλά οργανωμένα νοσοκομεία, καλή οδική σύνδεση με τα αστικά κέντρα, λιμάνια, μαρίνες, όχι πολύ ακριβή αγορά και υπηρεσίες.
Ο τόπος αυτός βασικά διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για την υγειή ανάπτυξη τις παραπάνω βιομηχανίας,
Λείπει μόνο ένα διεθνές αεροδρόμιο στο κέντρο της δυτικής Πελοποννήσου μακριά από τον ανταγωνιστικό Άραξο και η απαραίτητη πολιτική βούληση από μέρους της πολιτείας.

Σε έρευνα της Ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, αναφορικά με μετακινήσεις πληθυσμών, ένας σημαντικός αριθμός βορειοευρωπαίων κυρίως συνταξιούχων θα μεταναστεύσει τα επόμενα χρόνια νότια, δηλαδή σε θερμότερα κλίματα, σε χώρες με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης.
Στη βόρεια Ευρώπη οι πολίτες (ιδίως αυτοί που ταξιδεύουν)ζουν με το όνειρο να αποκτήσουν κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία σε ηλιόλουστο μέρος, ώστε να απολαύσουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής στα γεράματα, τα τελευταία χρόνια της ζωής τους.
Τώρα αυτοί οι άνθρωποι επιλέγουν να εγκατασταθούν κατά προτίμηση σε μέρη που αγάπησαν πιο πολύ από τις θερινές τους διακοπές, για αυτό δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί αποτελούν συνήθως τον νέο τόπο μετεγκατάστασης τους. Ένας άλλος παράγοντας επηρεασμού είναι η ύπαρξη διάφορων αθλητικών υποδομών ή δραστηριοτήτων και ιδίως η ύπαρξη γηπέδων Golf.
Το άθλημα του Golf είναι πολύ διαδεδομένο σε αυτούς τους λαούς και έχει πολλούς φανατικούς οπαδούς.
Συνήθως όπου κατασκευάζονται γήπεδα Golf στις Μεσογειακές χώρες, περιμετρικά αυτών κατασκευάζονται πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, που πωλούνται ή ενοικιάζονται σε παίχτες του Golf.
Τα γήπεδα αυτά γίνονται ο πυρήνας ανάπτυξης παραθεριστικών κατοικιών, συμπαρασύροντας στη ίδια περιοχή και άλλους συμπατριώτες τους και μη παίχτες, να μετακινηθούν.
Για το άθλημα του Golf ειδική μελέτη της εταιρίας συμβούλων KPMG αναφέρει για την γλώσσα των αριθμών. Περίπου 40.000 γήπεδα υπάρχουν σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο με περισσότερους από 50.000.000 παίχτες, ενώ η Ευρώπη διαθέτει 6.235 γήπεδα με 4.300.000 εγγεγραμμένους παίχτες. Δηλώνουν δε 70% από αυτούς ότι ενδιαφέρονται για τουρισμό Golf σε νέους προορισμούς, με προτίμηση μέσες αποστάσεις, ως τρεις ώρες πτήση.
Περιοχές σαν την Δυτική Πελοπόννησο η ανάπτυξη 8 γηπέδων Golf μπορεί να χαρακτηρισθεί ικανοποιητική(3-5 στην Ηλεία), (ήδη κατασκευάζονται τρία στο περιοχή της Πύλου) ενώ η κατασκευή 20 σήμερα θα ήταν ιδανική (Αχαία, Ηλεία, Μεσσηνία).
Επίσης η περιοχή μας υπερτερεί και πλεονεκτεί έναντι όλων των άλλων περιοχών της Ελλάδας, στη διαμόρφωση και κατασκευή γηπέδων (απαιτείται το μισό κόστος όταν το μέσο κόστος είναι 10 εκατομμύρια Ευρώ), λόγω του ήδη υπάρχοντος φυσικού ανάγλυφου του εδάφους (που απαιτείται για την κατασκευή τέτοιων γηπέδων) και την ύπαρξη δόξα το θεό άφθονου νερού για άρδευση.
Η ανάπτυξη τις παραπάνω βιομηχανίας μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, προσφέροντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίες και νέα επαγγέλματα.
Μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας, που είναι σήμερα η φτωχότερη γειτονιά της Ελλάδος και της Ε.U.
Είναι ένα στοίχημα που όλοι πρέπει να παίξουμε, και σίγουρα μπορούμε να κερδίσουμε. Αρκεί να γίνει ο σωστός σχεδιασμός, και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τυχόν λάθη που έγιναν στις προαναφερόμενες χώρες.
Με σεβασμό στο περιβάλλον, την κουλτούρα και ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Εύχομαι δε να ακουστούν αυτά από τα σωστά αυτιά, και να μην μείνουν μόνο άλλη μια μεγάλη, ωραία ιδέα.
Όλοι πιστεύουμε ότι η πολυπαθής πυρόπληκτος περιοχή μας αξίζει μία καλύτερη τύχη στο μέλλον.
Δεν αντέχουμε άλλο την αιμορραγία της μετανάστευσης των νέων μας και της ερημοποίησης της όμορφης πατρίδος μας.
Είθε αυτή η καλοκαιρινή καταστροφή να γίνει η αφορμή, για ένα καινούργιο καλύτερο ξεκίνημα, σε αυτό τον ιερό Ολύμπιο τόπο.
Δημ. Κακούρης
Τουριστικός επιχειρηματίας.
Email: doctorolympio@gmail.com

2 σχόλια:

makistos είπε...

Η θέση σου είναι πολύ ενθαρυντική και φαντάζει ιδεατή. Η μόνη μου αντίθεση είναι οτι ειδικά για τα γήπεδα Golf γνωρίζω οτι απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού, για το πότισμα και την γενική συντήρησ τους. Δυστηχώς ειδικά στις δικές μας περιοχές εκεί στην Ζαχάρω το νερό ειδικά στα χωριά είναι πολύ λιγότερο απο τα προηγούμενα χρόνια και όσο παέι και λιγοστεύει γιατι οι αρδέυσεις έχουν κατεβάσει το υδροφόρο ορίζοντα. Φαντάζεσαι λοιπόν τι μπορεί να γίνει ενα κατασκευαστούν κανα 2 γήπεδα?Αν μπορεί κάποιος να εγγυηθεί μια 'οικολόγική' κατασκευεί (κάπου έχω ακούσει οτι γίνεται) τότε μπορεί να αρχίσουμε να μιλάμε για σωστή και έξυπνη κίνηση. Πάντως καταλαβαίνω με τι τρόπο το λες, μπας και υπάρξη κάποια αλλαγή στο τοπίο. Είδωμεν!

Ανώνυμος είπε...

Για να προλάβουμε άλλες απώλειες του πολυτιμότατου χώματος από τη διάβρωση:
http://aftarkia.wordpress.com
http://www.volunteertaskforce.org/ppwatershed/default.htm,
www.epa.gov/owow/info/NewsNotes/issue77/77issue.pdf
: Η σπορά με σβώλους όχι μόνο ξαναέδωσε βλάστηση, αλλά άνοιξε μια λεωφόρο εκπαίδευσης και ενεργοποίησης των κοινοτήτων για την προστασία της υδροφόρας λεκάνης.
- Seed ball scattering not only planted the seeds for new vegetation but also provided an avenue to educate and energize community members about watershed protection.
βλ. ενδεικτικά: http://www.ekke.gr/estia/Cooper/Mathper.htm
http://www.youtube.com/v/HTjR9LcUrTs
και http://www.youtube.com/v/Q5DI3Q3v_R8

Οι λετρίνες οι Λετρίνοι και ο Πύργος Ηλείας.

  Οι Λετρίνοι   Ήταν μια αρχαία πόλη κοντά στην πόλη του Πύργου. Είχε πάρει ακριβώς το όνομά της, από την ύπαρξη  εκεί πληθώρας δημοσίων απο...