ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

    Σήμερα η οικονομία της άλλοτε πρωτεύουσας της Ηλείας, της πόλης του Πύργου κινείται στα όρια της κατάρρευσης και του αφανισμού. 
   Όλα τα χρόνια  η οικονομία στηριζόταν,





στήν σχετικά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της, που ασχολούνταν ή αργοσχολούνταν στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
  Τώρα με την Καλικρατική μεταβολή, την  οικονομική κρίση, αυτή η μερίδα συρρικνώνεται, μαζί και τα εισοδήματά τους, δημιουργείται έτσι σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης της αγοράς της πόλης.  Υπάρχει επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης νέων τρόπων ή μεθόδων αύξησης των εσόδων.
Αρνητικός επίσης παράγοντας εκτός από την γραφειοκρατική γάγγραινα του Ελληνικού κράτους είναι κυρίως η έλλειψη οραματισμένων μυαλών και ανθρώπων άξιων να ηγηθούν των καίριων θέσεων εξουσίας αυτής της πόλης. Η μετριότητα, η ασχετοσύνη, η απειρία, η ακαμψία, η ουσιαστική κενότητα είναι αυτά που χαρακτηρίζουν, τους με μόνα τα κομματικά κριτήρια εγκατεστημένους τοπικούς άρχοντες.
     Είναι έγκλημα, να περνάει ετησίως, 12 μήνες το χρόνο, ένας χρυσοφόρος ποταμός, του ενός
 εκατομμυρίου τουριστών καταναλωτών, ακριβώς δίπλα μας, (Κατάκολο - Ολυμπία), και η πόλη του Πύργου να μήν απολαμβάνει ούτε μία σταγόνα αυτού του πλούτου.
Δεν υπάρχει πουθενά στο λιμάνι ένας ενημερωτικός χάρτης, μία πινακίδα που να οδηγεί στην πόλη, το εμπορικό κέντρο της Δυτικής Πελοποννήσου.
Δεν υπάρχει ξενόγλωσση (πολύγλωσση) ενημερωτική ιστοσελίδα του Δήμου. Δεν υπάρχει αστική ή σιδηροδρομική συγκοινωνία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτών των πελατών. Και γενικά δεν υπάρχει καμία μέριμνα ώστε όλος αυτός ο κόσμος να περνά τις λίγες ώρες παραμονής του στο τόπο μας ευχάριστα και να ξοδεύει τα Ευρώ του με ευχαρίστηση.

Το SHOPING THERAPY είναι άγνωστο στους Πυργιώτες, το γνωρίζουν όμως οι Πατρινοί και το προωθούν. Όταν τα πλοία αλλάξουν ρότα ίσως θάνε αργά για δάκρυα.
     Η Δημοτική αρχή και ο εμπορικός σύλλογος έχουν χρέος και καθήκον να μετατρέψουν τη πόλη αυτή σε μια εύρωστη τουριστική πόλη. Ο σύλλογος έχει χρέος να δώσει την δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου να μένουν ανοιχτά, όταν και όσο χρόνο υπάρχουν πλοία στο λιμάνι.
Ο Δήμος πρέπει να επιμεληθεί την προώθηση και την κατασκευή  ενός τουριστικού αξιοθέατου, που θα γίνει ο  πόλος έλξης, το σημείο αναφοράς, κάτι το  ξεχωριστό για την πόλη μας, που να γίνει το σύμβολο όλης της Πελοποννήσου.

Πρέπει ΝΑ ΗΓΗΘΕΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ, ΕΝΟΣ ΠΥΡΓΟΥ, ΕΝΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ, TOY ΣΥΜΒΟΛΟΥ
  ΤΗΣ ΧΑΜ¨ΕΝΗΣ  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
 
  Το οικοδόμημα που προσδιόρισε το όνομα αυτής της πόλης της Δυτικής Πελοποννήσου, πριν περίπου 400 χρόνια ο πύργος του Τσερνωτά, (Ηταν αυτός που έδωσε το ονομά  στη πόλη μας)  δεν υπάρχει πιά. (κατεδαφίστηκε  καλώς ή κακώς από τους προγόνους μας, για να μην τους θυμίζει την Τουρκοκρατία.)

Σήμερα δεν νοείται το όνομα της μεγαλύτερης πόλης της Δυτικής Πελοποννήσου, να είναι Πύργος και να μην υπάρχει ίχνος οικοδομήματος, που να θυμίζει  πύργο.
Υποχρέωση και σκοπός όλων των Ηλείων και ιδίως των Πυργίων είναι να επαναοικοδομήσουν το πύργο τους.
Σύμφωνα δε με το πνεύμα της εποχής, ο πύργος αυτός θα πρέπει να έχει μοντέρνα σχεδίαση και κατασκευή. Μπορεί επίσης να είναι αντισεισμικός, και κατασκευασμένος από ελαφριά ανακυκλώσιμα οικοδομικά υλικά. Να είναι ενεργειακά αυτόνομος, αξιοποιώντας τις πράσινες ανανεώσιμες πηγές.
Να μην υπάρχει πανομοιότυπος πουθενά αλλού.
Να είναι λειτουργικός, και οικονομικά προσοδοφόρος και βιώσιμος.
Να είναι το αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης αυτής της Ηλείας.
Και να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών.
Να γίνει ο κύριος μοχλός της εμπορικής και τουριστικής ανάπτυξης.

Θα μπορούσε να γίνει δε το σημείο αναφοράς της Περιοχής, της πόλης, το στολίδι μας, το χαρακτηριστικό οικοδόμημά μας, το κτήριο που θα μας έκανε περήφανους όλους τους Ηλείους και θα άφηνε στην ιστορία τούς κατασκευαστές του, όπως αυτός του Αιφελ ή του Τσερνωτά.

Στα θεμέλια του, θα μπορούσε να φιλοξενήσει υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων,(κάτι που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η πόλη).
Από την κορυφή του, θα μπορούσε να προσφέρει μια ανεπανάληπτη συγκίνηση, στον επισκέπτη με την ανεμπόδιστη πανοραμική θέα όλου του Ηλιακού κάμπου και του Ιονίου πελάγους.

Θα μπορούσε δε να προσελκύσει το ενδιαφέρον κυρίως αυτών των τουριστών, που στοιβάζονται καθημερινά στο Κατάκολο και δεν έχουν άλλες εναλακτικές επιλογές στο Shoping therapy ή ψυχαγωγίας. Όλοι δεν ενδιαφέρονται για την αρχαία Ολυμπία, και οι επιλογές της αγοράς του Κατακόλου είναι πολύ περιορισμένες, πολλές δε φορές είναι αδύνατον να δεχθεί όλον αυτόν τον όγκο των τουριστών πελατών.
 Θα ήταν δε τα οικονομικά οφέλη και το κέρδος για στους πολίτες αυτής της πόλης ανυπολόγιστα.


Θα ήταν η πιό σίγουρη επένδυση για τις επόμενες γενιές, και ας βρισκόμαστε σε οικονομική ύφεση. (οι καλύτερες επενδύσεις θεμελιώνονται σε περιόδους κρίσεων)
     Όσον αφορά δε τη μορφή του τώρα, θα πρότεινα, ένα σχέδιο με βάση το γράμμα Πί, που είναι το πρώτο γράμμα της λέξης Πύργος.
Ισως είναι η πιο κατάλληλη μορφή που θα πρέπει να έχει ο πύργος μας, εξασφαλίζοντας επιπλέον έτσι, καλύτερη ευστάθεια στην σεισμογενή περιοχή μας και περισσότερους χώρους στην κορυφή του.
Το Πι επίσης εκτός από Πύργος, σημαίνει, Πολιτισμός, Παιδεία, Πόλη προμαχώνας, Πατρίδα, Πλούτος.
Με Πι συμβολίζεται η γέφυρα, που ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Είναι το σύμβολο της Πύλης, ένα σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε τόσο πολύ κατά την αρχαιότητα, (Πύλη Ανδριανού στην Αθήνα, Πύλη του Θριάμβου στο Παρίσι κλπ.) σαν σύμβολο εξουσίας, πλούτου, ανάμνησης σπουδαίων γεγονότων.
Από Πι επίσης αρχίζει και η τελευταία λαβωματιά που έπληξε τη πόλης μας, που ήταν η Πυρά και οι Πυρκαγιές, που πυρπόλησαν την γη μας, και πλήγωσαν τόσο πολύ το Περιβάλλον και αφάνισαν τόσες αθώες παιδικές ψυχές.
Έτσι αυτό το οικοδόμημα θα πρέπει να χαρακτηρισθεί ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΌ ΜΝΗΜΕΊΟ, και θα πρέπει να αφιερωθεί στο περιβάλλον 
" ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"
 " ΜΝΗΜΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ"
Το Μνημείο της Πυρόπληκτης Πελοποννήσου. Γής του Πέλοπα, μιας περιοχής που δοκιμάστηκε τόσο σκληρά από τις τελευταίες πυρκαγιές.
Θα ήταν ίσως ο ελάχιστος φόρος τιμής σε όλα εκείνα τα αδικοχαμένα θύματα που έχασαν τη ζωή τους. Και που ακόμα το κράτος μας δεν έχει αναγνωρίσει  τις ευθύνες του.
Για να θυμούνται οι επόμενες γενιές τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, και πώς πρέπει στο εξής, να φροντίζουν και να προστατεύουν το περιβάλλον, γιατί είναι η ίδια τους η ζωή.

Η θέση δε που θα του άρμοζε, είναι το υψηλότερο σημείο της κεντρική πλατείας. Θα μπορούσε επίσης στο εσωτερικό του να φιλοξενήσει χώρους καταστημάτων και χώρους επισκέψιμους, εκθέσεων, αναψυχής κλπ.
Όσο δε για το κόστος του, θα μπορούσε να κατασκευασθεί με αυτοχρηματοδότηση (Την πολύχρονη εκμετάλλευσή του από τους κατασκευαστές, με εισιτήριο εισόδου, την ενοικίαση του πάρκινγκ, των καταστημάτων,  και παρατηρητηρίων,  εγκατάσταση κεραιών, κλπ). Χωρίς να κοστίσει στον πολίτη μια δραχμή.
Η πολιτεία και ο Δήμος θα μπορούν να έχουν σημαντικά έσοδα από τους φόρους και τα άλλα τέλη. Πολλές θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν επίσης.

Η υλοποίηση του παραπάνω εγχειρήματος, όσο παράδοξη και παράτολμη κι αν ακούγεται, είναι εφικτή και θα έδινε  με σιγουριά, μιά νέα πνοή και ζωή στην πόλη μας. 

Θα έδινε πίσω στην πόλη, την χαμένη της ταυτότητα, μια πολιτιστική ταυτότητα που την έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη.
     Όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε στην διάδωση αυτής της ιδέας, στην  αναπλήρωση αυτού του χαμένου κομματιού παζλ της ιστορίας της πόλης μας.
  Δημήτρης Κακούρης τουριστικός επιχειρηματίας
Καταθέστε και τις δικές σας προτάσεις και απόψεις σχόλια.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΑΡΟΜΟΙΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ
   Spinnaker Tower στην Αγγλία.(3η φωτογραφία)
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΣΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK


Οι λετρίνες οι Λετρίνοι και ο Πύργος Ηλείας.

  Οι Λετρίνοι   Ήταν μια αρχαία πόλη κοντά στην πόλη του Πύργου. Είχε πάρει ακριβώς το όνομά της, από την ύπαρξη  εκεί πληθώρας δημοσίων απο...