Τον Αύγουστο του 2007 η Δυτική Πελοπόννησο, δέχεται το πρώτο βαρύ φονικό πλήγμα, με 70 νεκρούς, στις δασικές πυρκαγιές, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
Τον Μάιο του 2011 μόνο η περιοχή της Ηλείας, μετράει απώλειες του 17 % του πληθυσμού της, απο την μετανάστευση.

Εδώ θα βρείτε μιά άλλη διαφορετική άποψη, μακριά από κομματικά χρώματα, με απώτερο σκοπό να ευαισθητοποιηθούν, τοπική κοινωνία, φορείς και οι τοπικοί άρχοντες σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ : ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. Email : fydoni@yahoo.gr

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Απο το καθηγητή Γεωλογίας Ε. Λέκκα.
ΜΗΠΩΣ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ;
Απόσπασμα απο εφημερίδα Πατρίς Για μια μεγάλη καταστροφή, από άποψη πολυπλοκότητας και έκτασης, την μεγαλύτερη που έχει δει ο ίδιος και οι συ- νεργάτες του σε ολόκληρο τον κόσμο από άποψη επιπτώ- σεων στο περιβάλλον μιλά ο Καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, ανα- φερόμενος στα αποτελέσματα των πρόσφατων πυρκαγιών στην Ηλεία. Η τρίτη καταστροφή της Πελοποννήσου… Όπως τονίζει ο κ. Λέκκας, πρό- κειται για την τρίτη καταστροφή της Πελοποννήσου. Η πρώτη ήταν η σεισμική καταστροφή που έγινε τον 5ο π.Χ αιώνα, η δεύτερη με τα Ορ- λωφικά και η τρίτη αυτή που εκδη- λώθηκε τον περασμένο Αύγουστο τελευταίες 15 ημέρες. Είναι η 4η καταστροφική πυρκαγιά από άποψη θυμάτων σε όλο τον κόσμο και η 1η πύρινη καταστροφή σε όλο τον κόσμο που είναι εντελώς άδικη. Καταστροφή που ο κ. Λέκκας απέ- δωσε στο «αδιανόητα ερασιτε- χνικό» επίπεδο διαχείρισης, τονίζοντας ότι ακόμη και σε χώρες του τρίτου κόσμου, το στάδιο της εξέλιξης της καταστροφής διαρκεί το πολύ τρεις ημέρες, εδώ κρά- τησε τουλάχιστον 9 ημέρες. Κάτι που δεν έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά. «Θα ζήσουμε άλλες εποχές» Ο κ. Λέκκας τονίζει ότι όπως προκύπτει από τους δορυφόρους, η περιοχή κατά ένα 60% έχει καεί. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στο περι- βάλλον, στον αέρα, το έδαφος και το υπέδαφος. Κάνει λόγο για θερμοκρασιακές αναστροφές, αυξήσεις της θερμο- κρασίας το καλοκαίρι και μειώσεις τον χειμώνα, αλλαγές στην σχετική υγρασία, στην ταχύτητα και τη δι- εύθυνση των ανέμων, διαφοροποί- ηση στις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις και γενικά διαφορο- ποίηση των συνθηκών τόσο στο μι- κροκλίμα όσο και στο μακρόκλιμα. «Θα ζήσουμε άλλες εποχές!», είπε χαρακτηριστικά. Ο γνωστός καθηγητής Γεωλο- γίας, τονίζει ότι αναμένονται επι- πτώσεις στο υπέδαφος που σχετίζονται με την υποβάθμιση της ποσότητας και της ποιότητας των υπογείων υδάτων αλλά και με ρυ- πάνσεις οι οποίες θα οφείλονται σε επιφανειακές πηγές. Αναμένεται ισχυρότατη ρύπανση των υπόγειων υδάτων στις περιοχές των καμένων εκτάσεων. http://www.patrisnews.gr/view.php?id=16259

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μόνο που ο καθηγητής ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ για να υποστηρίξει επιτόπου τους άλλους 5 συναδέλφους του που πρότειναν αμέσως μετά τις πυρκαγιές να σπαρθούν έστω τα καμένα χωράφια με σπόρους ψυχανθών, ώστε να προληφθεί η διάβρωση:
http://aftarkia.wordpress.com

Με αφορμή το νέο σεισμό, εκτός από την αναγκαία ενημέρωση, προτείνουμε για διάδοση το παρακάτω ταινιάκι, για να υπενθυμίσουμε πάλι ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ να ζητάνε από υπηρεσίες ή έστω τους συγκατοίκους τους σε πολυκατοικίες/γειτονιές να κάνουν ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ:
http://www.youtube.com/v/yN9D-QmIwko