29 Οκτ 2010

ΠΛΗΓΗ "Ο ΚΑΤΣΙΓΑΡΟΣ" (Απόβλητα Ελαιοτριβείου) Ή ΧΡΥΣΟΣ

Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ     ΚΑΤΣΙΓΑΡΟΣ"
ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΕΞΕΠΕΡΓΑΣΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΡΥΣΟΣ
                  Σήμερα ίσως η πιο μεγάλη πληγή του οικοσυστήματος της Δυτικής Πελοποννήσου, είναι τα απόβλητα των λιοτρουβιών, τα λιόζουμα ή κατσίγαρος όπως λέγεται αλλού. Ίσως είναι η υπ’ αριθμόν δύο, απειλή μετά από τους καταπατητές των δασών, που ξεχερσώνουν ανεξέλεγκτα, καμένα και άκαυτα για την δημιουργία νέων ελαιώνων.
Σχετικά αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο παράγονται περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι υγρά απόβλητα από τα 3.000 ελαιοτριβεία σε όλη τη χώρα. Με αυξητική τάση κάθε χρόνο.
Το 90 % των ελαιοτριβείων διοχετεύουν αυτά τα απόβλητα στο περιβάλλον ανεξέλεγκτα, προκαλώντας σημαντική ρύπανση στο έδαφος, στα νερά των ποταμιών, λιμνών, φραγμάτων, υπεδάφους και θαλάσσης. Ειδικά αυτά τα λιόζουμα έχουν υψηλό οργανικό ρυπαντικό φορτίο, περίπου 14.000 mg/1BOD5, όταν τα αστικά λύματα έχουν 300-400. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας τα ελαιοτριβεία είναι υποχρεωμένα να συλλέγουν αυτά τα απόβλητα σε δεξαμενές εξάτμισης, αλλά εδώ στην περιοχή μας δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Στη φωτογραφία που παραθέτω, ο ποταμός διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, ένα χώρο καθρέπτη της Ελλάδας και του πολιτισμού μας.
 Φτάνει πια...... Οι φωτιές ήταν πιο μεγάλες από τις δυνάμεις μας. Οι καταπατητές δουλεύουν νύχτα και αργίες.(οταν το Δημόσιο κοιμάται). Τα λιόζουμα είναι πολύ βρώμικα να ασχοληθούμε με αυτά;
Είναι ντροπή μας η συνέχιση της παρούσας κατάστασης. Ας μην το θυμηθούμε ξανά το θέμα, όταν αρχίσει πάλι η νέα ελαιοκομική περίοδος.
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥS
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ECOCRETE

Απόβλητα από... χρυσάφι


Τουλάχιστον 4,6 δισ. ευρώ ετησίως θα μπορούσε να εξασφαλίζει η χώρα μας από τη διαχείριση των τοξικών φαινολών που κρύβονται στα απόβλητα των ελαιοτριβείων. Τη μετατροπή των αποβλήτων σε «χρυσάφι» επιχείρησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΤΕΙ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Ηλία Καστανά.
Αυτός ο τρόπος επιδιώκει να σταματήσει οριστικά την τοξική ρύπανση που προκαλείται στις λίμνες, στα ποτάμια, στη θάλασσα και στον υδροφόρο ορίζοντα, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα πλούσιο εισόδημα για τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας.
Πράσινη επιχείρηση
Σε ένα ελαιοτριβείο του νομού Ηρακλείου της Κρήτης, στο χωριό Αλάγνι, οι επιστήμονες εγκατέστησαν μια μονάδα, η οποία διαθέτει ειδικά φίλτρα που συγκρατούν τις φαινόλες, καθαρίζοντας στο τέλος τα απόβλητα του καρπού της ελιάς.
«Τα λιοζούμια, όπως αλλιώς λέγονται τα απόβλητα του καρπού της ελιάς, εμπεριέχουν πολύ υψηλό οργανικό φορτίο και τοξικές φαινόλες που είναι απαραίτητες στη φαρμακοβιομηχανία, όπως επίσης στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση».
Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία των φαινολών χρησιμεύουν, επίσης, στα συμπληρώματα διατροφής και στα πρόσθετα συστατικά τροφίμων, ενώ χρησιμοποιούνται και στη βιομηχανία για την παρασκευή καλλυντικών και άλλων προϊόντων.
Η ετήσια παραγωγή του «χρυσού» προϊόντος από τον κατσίγαρο θα πωλείται στη βιομηχανία με τεράστια οικονομικά οφέλη. Η τιμή στην αγορά, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Ηλ. Καστανά, εκτιμάται στα 2.000 ευρώ το κιλό.
Φυσικά, οι απεριόριστες δυνατότητες δεν τελειώνουν εδώ. Το 80% του κατσίγαρου που δεν καθαρίζεται από το φίλτρο αποστέλλεται σε μια δεξαμενή στο έδαφος και γίνεται εδαφοβελτιωτικό. Παράλληλα, τα στερεά απόβλητα του κατσίγαρου χουμοποιούνται (δηλαδή συγχωνεύονται με άλλα οργανικά και βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα), δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο βιολογικό λίπασμα εξαιρετικής ποιότητας.
«Η επικερδής “πράσινη” επιχείρηση που στήθηκε στο ελαιοτριβείο στο Αλάγνι της Κρήτης θα ανακουφίσει το περιβάλλον από τις τοξικές φαινόλες, δίνοντας μία επιπλέον λύση στο οικονομικό πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών της χώρας», αναφέρει ο Ηλ. Καστανάς
Το πρόγραμμα που εκτελεί το πανεπιστήμιο έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και προβλέπει ότι μέσα στον χρόνο θα λειτουργήσουν άλλα δύο εργοστάσια στο χωρίο Αλάγνι, σε συνεργασία με την εταιρεία Μεσογειακή Α.Ε.
Εθνική πηγή εισοδήματος
Η Ελλάδα παράγει 230.000 με 280.000 τόνους τον χρόνο. Κατά μέσο όρο, έχει υπολογιστεί ότι για κάθε 1 λίτρο λάδι παράγονται 5 λίτρα κατσίγαρου. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 1.150.000 τόνοι ρυπαίνουν ετησίως το περιβάλλον. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε κάθε λίτρο κατσίγαρου κρύβονται από 2 μέχρι 4 γραμμάρια πολυφαινόλης.
Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι η χώρα μας θα μπορούσε να έχει βιώσιμη παράγωγη φαινολών από τον κατσίγαρο, που με τα πιο συντηρητικά σενάρια θα της απέφεραν τουλάχιστον 4,6 δισ. ευρώ ετησίως!
Τι γίνεται ο κατσίγαρος
Τα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα του Προγράμματος Life είναι άκρως ανησυχητικά για το περιβάλλον. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, κάθε χρόνο εκλύονται στο οικοσύστημα πάνω από 1.150.000 τόνοι κατσίγαρου.
Από αυτούς:
- το 58% χύνεται σε χείμαρρους, με τελικούς αποδέκτες τη θάλασσα και τις λίμνες
- το 11,5% πέφτει απευθείας στη θάλασσα
-το 19,5% ρίχνεται μέσα σε τεράστιους λάκκους στο έδαφος και απορροφάται από τον υδροφόρο ορίζοντα.

5 σχόλια:

sikam είπε...

Aβντίστοιχα προβλήματα εχουμε στο Κρανίδι Αργολίδας εδώ και πολλά χρόνια.Η διοχετευση των καταλοιπων στην αποχέτευση τα οδηγεί στον βιολογικό καθαρισμο ανατρέποντας την ισσοροπία του βιολογικού φορτίου και αρα την λειτουργία της μονάδας.Μπορούμε να εχουμε επικοινωνία;
http://sikam.wordpress.com

Ανώνυμος είπε...

Το πετρέλαιο τελειώνει. Επείγει να επιμένουμε για Διεθνή Εκεχειρία και Αυτάρκη αγροκτήματα !
http://klimatika.blogspot.com/2008/01/die8nis-ekehiria-alilovoi8ia.html

Ανώνυμος είπε...

Η μονη εφικτη λυση στο προβλημα του κατσιγαρου ειναι η παρακατω, ριξτε μια ματια.
:http://www.emprosnet.gr/Economy/?EntityID=884f9fe1-dc9a-40b0-bb22-57e4b26f3946

Αγγελος Αβερης είπε...

Μια λύση στο πρόβλημα είναι στην παρακάτω ιστοσελίδα: www.ecoolivecleaner.com για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο email info@ecoolivecleaner.com

Biolocris είπε...

Θεραπεία Λυμάτων Ελαιοτριβείων
100% ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΟΣΜΩΝ
100% ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ

Τα λύματα (κατσίγαρος - αλμύρα) των ελαιουργείων που διοχετεύουν μέσα σε (λάκκους, γούρνες ή στέρνες) με την συγκεκριμένη χρήση των βιοπροϊόντων μας αποδείχτηκε ότι υπάρχει λύση στο χρόνιο και άλυτο πρόβλημα του κατσίγαρου (αλμύρα). Εξαλύπτει σε άμεσο χρονικό διάστημα τις οσμές και σε 30 - 90 ημέρες χρονοδιάγραμμα διασπάει όλα τα λίπη που έχουν μείνει μέσα στις δεξαμενές (λάκκους, γούρνες, στέρνες) που έχουν τα ελαιουργεία για την αποθήκευση των λυμάτων.

Κάνει πλήρη διάσπαση με αποτέλεσμα να είναι προσβάσιμο στα αναχώματα που έχουν δημιουργηθεί και εδαφικά εισέρχεται και εξατμίζεται.

Έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία σε ελαιουργεία της περιοχής μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες http://biolocris.gr/

Οι λετρίνες οι Λετρίνοι και ο Πύργος Ηλείας.

  Οι Λετρίνοι   Ήταν μια αρχαία πόλη κοντά στην πόλη του Πύργου. Είχε πάρει ακριβώς το όνομά της, από την ύπαρξη  εκεί πληθώρας δημοσίων απο...