Τον Αύγουστο του 2007 η Δυτική Πελοπόννησο, δέχεται το πρώτο βαρύ φονικό πλήγμα, με 70 νεκρούς, στις δασικές πυρκαγιές, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
Τον Μάιο του 2011 μόνο η περιοχή της Ηλείας, μετράει απώλειες του 17 % του πληθυσμού της, απο την μετανάστευση.

Εδώ θα βρείτε μιά άλλη διαφορετική άποψη, μακριά από κομματικά χρώματα, με απώτερο σκοπό να ευαισθητοποιηθούν, τοπική κοινωνία, φορείς και οι τοπικοί άρχοντες σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ : ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. Email : fydoni@yahoo.gr

ο Νο 1. Εφιάλτης της Ηλείας η Κλιματική αλλαγή.(μετά τους σωτήρες της)

Εφιαλτικά σενάρια για καταποντισμό παραλιακών περιοχών της Ηλείας
Εφιαλτικά είναι τα σενάρια που εκπηγάζουν από τον ηλεκτρονικό παγκόσμιο χάρτη που δημιούργησαν η Google και η ΝΑΣΑ για το τι θα συμβεί στα επόμενα χρόνια με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Στη χώρα μας πολλές παραλιακές περιοχές θα εξαφανίζονται σιγά σιγά μόλις η στάθμη ανέβει πάνω από το ένα μέτρο, κι αυτό, όπως εκτιμάται, θα αρχίσει να συμβαίνει από τις επόμενες δεκαετίες.

Με δεδομένες τις κλιματικές αλλαγές, τα ερευνητικά κέντρα όλου του κόσμου προσπαθούν να εκτιμήσουν την κατάσταση και να προβλέψουν τι θα γίνει.

Εκτιμάται ότι σε μία έως τρεις δεκαετίες από τώρα η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανάβει κατά 1,10 μέτρα. Ακόμα και τότε πολλές παραλιακές περιοχές της Ελλάδας θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα και θα αρχίσουν να εξαφανίζονται σπίτια.

Σε μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου γίνεται λόγος για μεγάλες αλλοιώσεις που θα υποστεί η ελληνική ακτογραμμή και τα νησιά έως το 2050, με τη στάθμη της θάλασσας να έχει ανέβει τότε κατά 1 μέτρο. Εκτιμάται ότι περίπου 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα παράκτιας ζώνης στην Ελλάδα θα χαθούν έως το τέλος του αιώνα.

Στον ηλεκτρονικό χάρτη σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει από το 1993 κατά 3 mm το χρόνο, όταν από το 1870 έχει ανέβει συνολικά 200 mm.

Σε ό,τι αφορά το Νομό Ηλείας, ο ηλεκτρονικός χάρτης δείχνει ότι μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι περισσότερες παραλιακές περιοχές

Αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά ένα μέτρο περίπου τότε θα κατακλυστούν από τα νερά οι αποξηραμένες λιμνοθάλασσας της Αγουλινίτσας και της Μουριάς, από τη Ζαχάρω μέχρι το Κατάκωλο, καθώς και οι περιοχές στις λιμνοθάλασσες Λίμνας, Κοτυχίου και Στροφυλλιάς που βρίσκονται στους Δήμους Λεχαινών, Κάστρου - Κυλλήνης και Βουπρασίας. Άμεσα θα επηρεαστούν και ίσως καταποντιστούν στα νερά της θάλασσας τα Λεχαινά, η Μανωλάδα, η Μυρσίνη κ.α.

Επίσης θα σκεπαστεί με τα νερά της θάλασσας η παραλιακή περιοχή της Αμαλιάδας, δυτικά της Εθνικής Οδού και ο καταποντισμός της περιοχής αυτής θα σκεπάσει και τη Γαστούνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: