29 Νοε 2013

Εναλλακτικές πηγές θέρμανσης: Η αντλία θερμότητας

Εναλλακτικές πηγές θέρμανσης. Κάποιοι τις έχουν ακούσει και ήδη τις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο, κάποιοι άλλοι απλά τις αγνοούν, παραβλέποντας τόσο την εξοικονόμηση ενέργειας που μπορούν να προσφέρουν όσο και τη φιλική τους διάθεση προς το περιβάλλον.

Μία από αυτές – η πιο ενδεδειγμένη ίσως για διαμερίσματα ή αστικές κατοικίες – είναι η
αντλία θερμότητας. Θυμίζει πολύ το aircondition και λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, αντλώντας ψυχρό αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον, τον οποίο μετατρέπει σε θερμότητα.

Το κέρδος στην κατανάλωση προέρχεται από τη συμπίεση στο εσωτερικό της, ενός υγρού που μοιάζει πολύ με το φρέον. Το συγκεκριμένο υγρό όταν είναι πολύ συμπιεσμένο, έχει την ιδιότητα να διατηρεί υψηλή θερμοκρασία.

Πώς λειτουργεί μία αντλία θερμότητας

Η βασική του διαφορά με το κλασικό aircondition είναι ότι συνδέεται η εξωτερική μονάδαμε τα θερμαντικά σώματα που διαθέτει ένα σπίτι. Είτε πρόκειται για καλοριφέρ, είτε πρόκειται για ενδοδαπέδια θέρμανση, που τοποθετείται κάτω από το παρκέ ή τα πλακάκια, είτε για φαν κόιλ (εσωτερικές μονάδες που μοιάζουν με aircondition και τοποθετούνται στην οροφή ή σε τοίχο του σπιτιού).

Υπάρχουν δύο κατηγορίες αντλιών θέρμανσης. Οι χαμηλών και οι υψηλών θερμοκρασιών. Η πρώτη κατηγορία μπορεί να αντέξει θερμοκρασία θέρμανσης του υγρού - φρέον - έως 60 βαθμούς κελσίου και η δεύτερη μπορεί να αντέξει έως και 80 βαθμούς κελσίου. Οι χαμηλών θερμοκρασιών ενδείκνυνται για ηπιότερα κλίματα – όπως της Αθήνας – και οι υψηλών θερμοκρασιών για ψυχρότερο κλίμα – όπως της Βόρειας Ελλάδας.
eikona
Κόστος αγοράς - εγκατάστασης

Για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών, μία εγκατάσταση χαμηλών θερμοκρασιών κοστίζει περί τα 4.500 ευρώ και μία υψηλών γύρω στα 6.500 ευρώ, με απόδοση περίπου 10 με 11 κιλοβάτ. Η τοποθέτησή τους είναι πολύ απλή και αποτελεί υπόθεση λίγων ωρών.

Εξοικονόμηση έως και 1000 ευρώ το χρόνο

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο, ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών στη Βόρεια Ελλάδα χρειάζεται περίπου 1.000 λίτρα καυσίμου το χρόνο, κόστους 1.300 ευρώ. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, η αντλία με μία μέση κατανάλωση θα κάψει 2.500 κιλοβατώρες ρεύμα το χρόνο. Το κόστος κατανάλωσης αντιστοιχεί στα 300 ευρώ ετησίως.

Είναι ιδανική για τα ηπιότερα κλίματα γιατί κάποιος μπορεί να αρκεστεί σε μία χαμηλών θερμοκρασιών που είναι και φθηνότερη. Χρησιμοποιούνται ευρέως στη δυτική Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η κατασκευή ή συναρμολόγησή της.

Πρόγραμμα επιδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Για όποιον επιθυμεί να αλλάξει τον τρόπο που ζεσταίνει το σπίτι του, θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα "Eξοικονόμηση Κατ' Οίκον", του υπουργείου Περιβάλλοντος, επιδοτεί σε ποσοστό από 30 έως και 70% την αντικατάσταση του καυστήρα πετρελαίου, ενώ το υπόλοιπο ποσό επιδοτείται με τη μορφή δανείου με ευνοϊκούς όρους μέσω των τραπεζών.

Γιώργος Λαμπίρης
ΑΝΑΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ b2GREEN

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τεχνικό Γραφείο του μηχανικού Σιδηροκαστρίτη Ζώη στον Πύργο τηλ 26210 26907 και στην ιστοσελίδα μας www.oleng.eu


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι λετρίνες οι Λετρίνοι και ο Πύργος Ηλείας.

  Οι Λετρίνοι   Ήταν μια αρχαία πόλη κοντά στην πόλη του Πύργου. Είχε πάρει ακριβώς το όνομά της, από την ύπαρξη  εκεί πληθώρας δημοσίων απο...