27 Απρ 2014

ΠΥΡΓΟΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014
”ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ”
Αυτές οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, έρχονται στην πιο δύσκολη από οικονομική άποψη στιγμή, για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Βρίσκει την Ελλάδα στην άβυσσο της χρεοκοπίας και τους Έλληνες να σπάνε όλα τα ρεκόρ, της ανεργίας, της ανέχειας και τις φτώχειας, τους βρίσκει να χάνουν τα σπίτια τους, και τις περιουσίες τους. Να σύρονται στα δικαστήρια και στις φυλακές επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν όλους αυτούς τους κεφαλικούς φόρους που επιβάλουν οι Σουλτάνοι της παγκόσμιας κερδοσκοπίας.
Την ίδια στιγμή
η κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι καθόλου καλύτερη. Με το κεντρικό κράτος να προσπαθεί να μετακυλήσει μεγάλο κομμάτι του χρέους του στην τοπική αυτοδιοίκηση, και τους δημότες σε μεγάλο ποσοστό να μην μπορούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους που αφορούν και τον Δήμο.  Οι Δήμοι είναι αναγκασμένοι,  συμπιεζόμενοι ασφυκτικά από όλα τα παραπάνω, να περικόπτουν προσωπικό, παροχές ή υπηρεσίες και κάθε είδους δαπάνες για δημοτικά έργα ή και ακόμα για αυτήν την ομαλή λειτουργία τους.   
Οι ως τώρα υπόλογοι των Δήμων, στηρίζονταν για την εκλογή τους στα κομματικά όργανα, και απλά διαχειρίζονταν για την  λειτουργία των Δήμων, τις κυβερνητικές επιχορηγήσεις.  Εκ των πραγμάτων  μπορούμε να πούμε, δεν είχαν και πολλές δυνατότητες.  Ειδικά με τον τρόπο της οργάνωσης και λειτουργίας, που εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.
Με τον νέο Νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι καλούνται να αναλάβουν ενεργό ρόλο, πολύ πιο ουσιαστικό, για την ανάπτυξη και ευημερία των τοπικών κοινωνιών τους.  
 Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, οι κάθε τύπου καιροσκόποι, οι χωρίς όραμα και σοβαρό πρόγραμμα, θα πρέπει να παραμερίσουν και να δώσουν τόπο σε ανθρώπους που έχουν αποδεδειγμένα πετύχει, σε ότι έχουν κάνει, και διαθέτουν την  όρεξη και την δυναμική,  για να ασχοληθούν σοβαρά με την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε άτομα με ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο τους. Με εμπειρία στο να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις. Σε άτομα που έχουν μάθει να παλεύουν και να δημιουργούν από τις στάχτες.  Που όλα τα πρότερα χρόνια παρακολουθούσαν στενά και προσπαθούσαν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στα τεκταινόμενα, αλλά κράτησαν  απόσταση, γιατί δεν τους ταίριαζαν τα  κομματικά παιχνίδια  ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. 
Χωρίς ριζοσπαστικές, καινοτόμες αλλαγές, χωρίς αλλαγή νοοτροπίας και πλεύσης, οι πολίτες αυτών των κοινωνιών θα αναγκασθούν να βυθιστούν κι άλλο στην ύφεση  και οι επόμενες αυτού του τύπου αυτοδιοικήσεις, θα φέρουν κι άλλους νέους βαρύτερους φόρους για να επιβιώσουν.
Σε ένα πλοίο που βουλιάζει, ποτέ κανένας καπετάνιος δεν μπορεί να το σώσει, αν όλοι οι επιβαίνοντες, ανάλογα με  την δυναμή τους, δεν κρατάνε ένα κουβά.  Έτσι και καμία τοπική κοινωνία  δεν μπορεί να σωθεί αν όλοι οι πολίτες δεν συνδράμουν για την σωτηρία της.  Σωτήρες δεν υπάρχουν πιά.
 Ειδικά για τον Δήμο Πύργου που εμφανίζεται να έχει υστέρηση στην ανάπτυξη, για πάνω από τριάντα χρόνια, η νέα Δημοτική αρχή θα πρέπει να έχει καταστρώσει σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης βάθους εικοσαετίας. Θα πρέπει να παίξει ηγετικό και πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη όλης της Ηλείας  και όλης της Δυτικής Πελοποννήσου.  Χωρίς τον παραμερισμό  την κόντρας και την ισότιμη συνεργασία με τους άλλους Δήμους της Ηλείας, δεν θα υπάρξει ποτέ καμία προοπτική ανάπτυξης. Θα πρέπει όλοι οι Δήμοι μαζί να διαβουλευτούν και να αποφασίσουν, ποια είναι τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας, τους τρόπους και το πως θα τα διαχειρισθούν. Τι έργα υποδομών απαιτούνται και ποια θα μπορούσαν να προωθήσουν. Πως επίσης θα αναδείξουν ή αξιοποιήσουν υπάρχοντα  έργα.                                                                                                                      Από τους πρωταρχικούς λοιπόν σκοπούς, θα πρέπει να είναι  ενεργοποίηση,  του ανθρώπινου δυναμικού. Η ενεργοποίηση όλων των μυαλών τις περιοχής μας, ώστε να κατατεθούν ιδέες και προτάσεις, να εξευρεθούν τρόποι ή δίοδοι για την αύξηση της απασχόλησης.  Την με κάθε τρόπο ή μέσο προσέλκυση κεφαλαίων, ντόπιων ή ξένων, ιδιωτικών ή δημοσίων, στο να επενδυθούν στην περιοχή. Γνωρίζουμε βέβαια ότι με το υπάρχον φορολογικό σύστημα, την γραφειοκρατία, την ρευστή πολιτική κατάσταση, αυτό φαντάζει σαν ουτοπία, αλλά θεωρούμε πως με κατάλληλες ενέργειες, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει το πλεονέκτημα.   
Μόνον όταν όλοι μαζί κινηθούμε, όταν ξεκολλήσουμε από τον καναπέ, από το κουτί  της υποταγής(TV),  το κινητό και την καφετέρια θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην νέα αυτή  επερχόμενη οικονομική σκλαβιά, την εξαθλίωση, τον ξενιτεμό. Με την ενεργή συμμετοχή όλων θα μπορέσουμε να  καθορίσουμε της τύχη του τόπου μας, το μέλλον των παιδιών μας.  
Αναζητώντας τώρα, τα προς αξιοποίηση πλεονεκτήματα της Ηλείας, την δεδομένη αυτή στιγμή, βρίσκουμε σε κυρίαρχη θέση, τις φυσικές ομορφιές, τις απέραντες - παρθένες - αμμώδεις παραλίες, το καλό κλίμα και την ασύγκριτα έφορη αγροτική γή. Επίσης μιά βαριά πολιτιστική κληρονομιά, αυτήν της Ολυμπίας και των Ολυμπιακών Αγώνων.
 Στον τομέα του τουρισμού και των παραθεριστικών κατοικιών, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες. Ο Τουρισμός παραλίας και αθλητικών δραστηριοτήτων, θα μπορούσε να γίνει η βαριά βιομηχανία μας. Αυτό που απαιτείται είναι η οριοθέτηση μίας τουριστικής ζώνης, με  την κατασκευή ενός παραλιακού δρόμου, σε απόσταση περίπου 300μ από την ακτογραμμή και την πολεοδόμηση της ζώνης πέριξ αυτού σε πλάτος ενός χιλμ. Σε αρχικό στάδιο ένας δρόμος (ή τμήμα) που θα ένωνε το λιμάνι της Κυλήνης με αυτό του Κατακώλου θα ήταν αρκετό. Εκεί θα μπορούσαν να κατασκευασθούν πολυτελή ξενοδοχεία και χιλιάδες παραθεριστικές κατοικίες μαζί με αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα Golf. Αυτή μόνο η κίνηση, θα μπορούσε να δώσει ως 50 χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας. ( Δείτε εδώ την μελέτη μας για την «Χελωνία Οδό» και τα «Γήπεδα Golf» και φωτογραφίες από περιοχή της Αττάλειας στην Τουρκία, που εφαρμόστηκε  η παραπάνω συνταγή με μεγάλη επιτυχία, στην «Παραλία LARA» και BELEK)
Ο Αγροτικός τομέας,  θα πρέπει να στηριχθεί με σοβαρότητα, γιατί δυστυχώς είναι ότι έχει μείνει ακόμη ζωντανό στον τόπο μας και να του εξασφαλίσουμε τα αναγκαία, με βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, την επάρκεια  νερού άρδευσης κλπ. Με διαρκείς ελέγχους, για ποιοτική παραγωγή προϊόντων, θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε ένα καλό όνομα για τα προϊόντα της περιοχής στις διεθνείς αγορές. Και με την οργάνωση της εμπορίας τους σε  σύγχρονα δημοπρατήρια, ώστε να εξασφαλίζεται το μέγιστο κέρδος για τους παραγωγούς.
        Στον πολιτισμό ή Ηλεία διαθέτει ένα από το ισχυρότερα παγκόσμια
Brand Name τα «Ολύμπια» και τους «Ολυμπιακούςαγώνες», που έχουν μείνει στην τύχη τους ή τα εκμεταλλεύονται άλλοι. Εδώ θα μπορούσε να ιδρυθεί ένας Πανηλειακός μη κυβερνητικός οργανισμός με την συμμετοχή και των Δήμων. Που να κατοχυρώσει και να διαχειρίζεται όλην αυτήν την τεράστια πνευματική περιουσία των Ηλείων. Να απαιτεί για την χρήση τους δικαιώματα και να αναλάβει παράλληλα ενεργό ρόλο για την «ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝΚΛΑΣΙΚΩΝ ΟΛΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ».  Αυτό μόνο του, με μηδέν επένδυση, μπορεί να φέρει τεράστια προβολή του τόπου μας και πολλαπλά οφέλη για όλη την Ηλεία. Δείτε εδώ σχετικούς συνδέσμους.
 Όσον αφορά την πόλη του Πύργου, θα πρέπει να κρατήσει για τον εαυτό της σαν κύριο ρόλο, αυτόν του εμπορικού κέντρου και αυτόν να προβάλει προς τα έξω. Να χαρακτηρισθεί τουριστική πόλη και τα καταστήματα να είναι πάντα ανοιχτά, όταν υπάρχει πλοίο στο λιμάνι μας.  Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης (από πλατεία ΟΤΕ ως το Μουσείο) . Στο επαρχείο θα πρέπει να οικοδομήσει μνημείο, πύργος ύψους από 130-180μ, που να αποτελεί το τοπόσημο της πόλης, σημείο αναφοράς για όλους τους Ηλείους και πόλο έλξης επισκεπτών στην πόλη, ιδίως από αυτούς που φτάνουν με κρουαζιερόπλοια στο Κατάκολο. (Δείτε εδώ σχετική μελέτη μας, και σχετική σελίδα στο ΦΒ)
Επίσης ο Δήμος Πύργου, θα πρέπει να ανακτήσει την κυριότητα της σιδηροδρομικής γραμμής του Κατακόλου και να διαχειρισθεί σε συνεργασία με ιδιώτες, το σκουριάζων  δίκτυο, που θα μπορούσε να θεωρηθεί εκμεταλλεύσιμο, προς όφελος της πόλης.
Το λιμάνι του Κατακόλου, που τις δύσκολες αυτές στιγμές, στήριξε την οικονομία μας, είναι άμεση ανάγκη να σταματήσει την συνεχόμενη πτωτική του πορεία. Να ζητηθούν τα αίτια και να δοθούν λύσεις. Είναι αδιανόητο αυτός ο κλάδος του τουρισμού γενικά να γνωρίζει άνοδο,  εμείς να καταγράφουμε  μείωση των αφίξεων στο λιμάνι μας, και  να αδιαφορούμε. Δείτεεδώ τις προτάσεις μας για άμεση αύξηση των εσόδων, χωρίς να επενδυθούν μεγάλα ποσά.
Ένα από τα καυτότερα ζητήματα του Δήμου, τα σκουπίδια, θα πρέπει να βρεί στην επόμενη θητεία μόνιμη λύση. Όχι με τις επενδύσεις μόνο, σε πανάκριβα εργοστάσια διαλογής, αλλά με  την μηδενικού κόστους εφαρμογή, της διαλογής στην πηγή, στην νοικοκυρά. Με την παράλληλη προώθηση των ατομικών κάδων κομποστοποίησης. Με την εφαρμογή της δωρεάν ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών και ογκωδών αντικειμένων, έπιπλα κλπ. Όπως αυτά εφαρμόζονται για δεκαετίες στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.  Τα σκουπίδια στο μέλλον θα μπορούσαν να προσδίδουν επιπλέον  έσοδα στους Δήμους.
       Ένα άλλο θέμα που πνίγει  για χρόνια το κέντρο της πόλης, είναι αυτό της στάθμευσης. Αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί αν ο Δήμος δώσει κίνητρα και μετατρέψει όλα τα άδεια οικόπεδα του κέντρου σε Δημοτικούς χώρους στάθμευσης. Επίσης με την δημιουργία περιφερειακών Δημοτικών χώρων στάθμευσης και την έκδοση αδειών για (
minibuss)  μικρά λεωφορεία, που θα εξυπηρετούν το κέντρο της πόλης.
         Ακόμη το Φεστιβάλ κινηματογράφου πρέπει να αναβαθμισθεί και να αυτονομηθεί οικονομικά. Οι εγκαταστάσεις της ΕΡΤ Πύργου, θα μπορούσαν να γίνουν Δημοτική επιχείρηση ραδιοφώνου-τηλεόρασης και να έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης του φεστιβάλ. Καλό θα ήταν αν μπορούσε να λειτουργήσει και μία σχολή κινηματογράφου στην πόλη.
Ο αθλητικός σύλλογος του Πανηλειακού, θα πρέπει να είναι υπό την εποπτεία του Δήμου, να αγκαλιάζει όλη την δυναμική ενέργεια της νέας γενιάς και θα πρέπει να έχει τον χαρακτήρα της προβολής και διαφήμισης της πόλης μας.
Ο νέος Δήμος θα πρέπει να γίνει αρωγός σε εθελοντικές ομάδες που θέλουν να προσφέρουν στο σύνολο ή στο περιβάλλον. Θα πρέπει  όλοι οι υπάρχοντες σύλλογοι, συνεταιρισμοί κλπ της περιοχής, παράλληλα με τον σκοπό τους, να εκπαιδευτούν και να οργανωθούν, για να μπορούν να ανταποκρίνονται σε έκτατες καταστάσεις φυσικών καταστροφών ή ακραίων καιρικών φαινομένων.  Επίσης οι κοινωνικές ομάδες  που έχουν πληγεί ιδιαίτερα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης από την οικονομική κρίση (άνεργοι, άποροι, αθίγγανοι κλπ), θα πρέπει να στηριχθούν από τον Δήμο και να έχουν τα αναγκαία. (πρόσβαση στις υπηρεσίας υγείας, συσσίτια).                                                                                                                                       
Όσον αφορά τώρα το οδικό δίκτυο, εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται συντήρηση και βελτίωση το υπάρχον, και ότι κακώς οι  Ηλείοι έχουν επενδύσει τόσα πολλά στην Ολυμπία Οδό. Αν η πολιτεία  δαπανήσει το 1/10 του προϋπολογισμού της  Ολυμπίας οδού (Πάτρα-Πύργος) στην βελτίωση της υπάρχοντος Εθνικής οδού, ειδικά στην ασφάλεια. Θα μπορούσε άνετα να αυξηθεί η ταχύτητα κυκλοφορίας στα 90 Km, και ο Πύργος να μην χρειασθεί άλλο νέο  δρόμο για τα 20 επόμενα χρόνια. Επίσης ένα νέο αεροδρόμιο θα πρέπει να χωροθετηθεί στη νότια Ηλεία και όχι στη Αντραβίδα όπως πολλοί  υποστηρίζουν.  Δείτε εδώ τα σχετικά επιχειρήματα.
Οι θέση μας για τα παραλιακά αυθαίρετα εκτός τουριστικής ζώνης, είναι να νομιμοποιηθούν και οι ιδιοκτήτες να μπορούν να αγοράσουν την γή ή να πληρώνουν ενοίκιο για αυτήν. Επίσης πιστεύουμε ότι η Ηλεία δεν μπορεί να εξακολουθεί να είναι μέρος της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, απλά γιατί δεν μας συνδέει απολύτως τίποτα με τους Αιτολωακαρνανείς, και πρέπει να συνδέσουμε το μέλλον μας με αυτό της Πελοποννήσου.
  
  Η υλοποίηση του παραπάνω βασικού προγράμματος, όσο παράδοξη και παράτολμη κι αν ακούγεται, πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι εφικτή και θα έδινε με σιγουριά, μιά νέα πνοή και ζωή στην πόλη μας. Θα έφερνε κεφάλαια, δουλειές και κέρδος για όλους τους πολίτες και την πόλη. Θα έφερνε πάλι το χαμόγελο στα προσωπά μας. Δύναμη και αγάπη στους νέους μας, να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.
Ο Δήμος πρέπει να είναι ένας υγιής οργανισμός, και να εξασφαλίζει την διαφάνεια, την ισονομία, την αξιοκρατία και να εγγυάται την ασφάλεια και ευημερία για όλους τους πολίτες.
Δημήτρης Κακούρης
Τουριστικός επιχειρηματίας
Email: fydoni@yahoo.gr TΗΛ. 6945.88.4251
Άρθρο ελεύθερο προς αναδημοσίευση.
Έχουμε ανάγκη τα σχόλια σας.

3 σχόλια:

Ο Φιλόκοσμος Άνθρωπος είπε...

Η αλήθεια είναι οτι ο δήμος χρειάζεται εξυγίανση

Σάκης Αντωνόπουλος είπε...

Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή το άρθρο σου Αγαπητέ Δημήτρη και το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να εκφράσω το Θαυμασμό μου για την λίαν εμπεριστατωμέμη μελέτη σου και βεβαίως τα θερμότατα Συγχαρητήριά μου!!!

Dimitris Kakouris είπε...

Αυτές οι Δημοτικές εκλογές είναι οι κρισιμότερες στην νεότερη ιστορία μας.
Οι νέοι Δημάρχοι εκτός των για δεκαετίες τεραστίων προβλημάτων που θα κληθούν να διαχειρισθούν.
Θα πρέπει να αναλάβουν ένα επίσης πολύ σημαντικό ρόλο.
Θα πρέπει να ορθώσουν ανάστημα, ενάντια στην ξενοκρατούμενη εξουσία των Αθηνών.
Να υπερασπισθούν την αξιοπρέπεια των πολιτών και να συμπαρασταθούν σε όλους αυτούς που δοκιμάζονται περισσότερο.
Για κανένα λόγω δεν θα πρέπει να επιβάλουν νέους φόρους, αλλά το αντίθετο να αφαιρέσουν.
Επίσης να προλάβουν μέ έτοιμα σχέδια και προτάσεις την αξιοποιήση της Δημόσιας περιουσίας και να εμποδίσουν το ανεξέλεκτο ξεπούλημά της.
Ένας πετυχημένος δήμαρχος θα πρέπει να έχει έτοιμο, ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης και θα πρέπει πάντα να προλαμβάνει τις εξελίξεις.
Καλό αγώνα σε όλους τους υποψήφιους.

Οι λετρίνες οι Λετρίνοι και ο Πύργος Ηλείας.

  Οι Λετρίνοι   Ήταν μια αρχαία πόλη κοντά στην πόλη του Πύργου. Είχε πάρει ακριβώς το όνομά της, από την ύπαρξη  εκεί πληθώρας δημοσίων απο...