4 Σεπ 2011

Άγιος Ανδρέας,(Φειά) το λατομείο της Αρχαίας Ολυμπίας;

Όρμος Αγίου Ανδρέα, Ηλείας.
Περί της θέση της αρχαίας Φειάς
Πολλοί ερευνητές την ορίζουν  στον βυθό της θάλασσας στον όρμο του Αγίου Ανδρέα του Κατακόλου.
Φοβάμαι ότι έχουν πέσει σε πλάνη.
Αν κολυμπήσει κάποιος στον όρμο πράγματι μπορεί εύκολα να εντοπίσει αρκετούς μεγάλους τετραγωνισμένους ογκόλιθους που βρίσκονται ατάκτως διάσπαρτοι στο βυθό της θάλασσας, επίσης και πολλές
κολώνες.
Εκείνο που δεν παρατήρησαν οι αρχαιολόγοι είναι ότι, η βραχώδης ακτή του όρμου έχει πάρα πολλά εμφανή σημεία ότι υπήρξε ένα εκτεταμένο Λατομείο  της αρχαιότητας. Από όπου ίσως εξορύσωταν οι ογκόλιθοι για την οικοδόμηση των Ιερών, της Ολυμπίας και της Ήλιδας ίσως και άλλων.
Ως γνωστόν τότε ο ποταμός Αλφειός ήταν πλωτός και πολύ πιθανόν και ο Πηνειός. Και τα οικοδομικά αυτά υλικά μεταφέρονταν εκεί με σχεδίες.
Πολλές φορές θα τύχαινε να έπιανε θαλασσοταραχή, και αρκετά από αυτά τα οικοδομικά υλικά να γλιστρούσαν από τις σχεδίες και να έπεφταν στη θάλασσα.
Ογκόλιθοι που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε
 η εξόρυξή τους.
Αυτήν την εντύπωση δίνουν τα οικοδομικά υλικά, που βρίσκονται στην θάλασσα, και σε καμία περίπτωση, ότι αποτελούν μέρος κάποιου κτηρίου ή οικοδομήματος, κάποιας καταποντισμένης πόλης.
Η αρχαία Φειά θα πρέπει να αναζητηθεί στο δάσος της Σκαφιδιάς, εκεί που υπάρχουν  και τα Ρωμαϊκά Λουτρά, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες και Αξιωματούχοι κατά και πριν την επιβίβασή τους στα πλοία στο δρόμο τους για την Ολυμπία.
Οι αρχαιολόγοι πρέπει να ερευνήσουν την εκδοχή αυτή και να πιστοποιήσουν άν πετρώματα της Ολυμπίας ή της Ήλιδας προέρχονται  και από αυτό το λατομείο.
Όσο για τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Ποντικόκαστρο, αυτά ίσως προέρχονται από το αρχαίο Δισπόντιο το οποίο ήκμασε τουλάχιστον 1.000 χρόνια πριν, κατά την Ηρωική εποχή. Σύμφωνα με την ονομασία του και με βάσει ιστορικούς χάρτες και άλλες μυθολογικές αναφορές, ήτο κτισμένο σε νησί που από την μία πλευρά περιέβαλε η θάλασσα και από την αλλή το Δέλτα του ποταμού Αλφειού και  λιμνοθάλασσες. Δις + Πόντος = δύο φορές θάλασσα.
Δείτε επίσης σχετικό άρθρο με την ιστορία της Ηλείας σε αυτό το μπλόκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι λετρίνες οι Λετρίνοι και ο Πύργος Ηλείας.

  Οι Λετρίνοι   Ήταν μια αρχαία πόλη κοντά στην πόλη του Πύργου. Είχε πάρει ακριβώς το όνομά της, από την ύπαρξη  εκεί πληθώρας δημοσίων απο...