Τον Αύγουστο του 2007 η Δυτική Πελοπόννησο, δέχεται το πρώτο βαρύ φονικό πλήγμα, με 70 νεκρούς, στις δασικές πυρκαγιές, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
Τον Μάιο του 2011 μόνο η περιοχή της Ηλείας, μετράει απώλειες του 17 % του πληθυσμού της, απο την μετανάστευση.

Εδώ θα βρείτε μιά άλλη διαφορετική άποψη, μακριά από κομματικά χρώματα, με απώτερο σκοπό να ευαισθητοποιηθούν, τοπική κοινωνία, φορείς και οι τοπικοί άρχοντες σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ : ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. Email : fydoni@yahoo.gr

ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑ , ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ Ο Μάιος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσουμε παιδιά εις την εξοχή. Έλεγε ένα ποίημα όταν πηγαίναμε στο δημοτικό και αφορούσε βέβαια το Μάιο τότε που υπήρχαν και οι τέσσερες εποχές του χρόνου. Σήμερα στη Δυτική Πελοπόννησο είμαστε υποχρεωμένοι να τον γιορτάσουμε δύο μήνες νωρίτερα. Οι παπαρούνες βγήκαν και μαράθηκαν, το ίδιο οι μαργαρίτες και τα άλλα λουλούδια της άνοιξης. Τώρα τα λουλούδια του Μαΐου ανθίζουν το Φλεβάρη. Τις τελευταίες 40 ημέρες είχαμε μόνο 12 χιλιοστά βροχής, δηλαδή όσα είχαμε και τον περασμένο Ιούνιο με τους καύσωνες. Τον Γενάρη και Φλεβάρη (αν ειναι δυνατον) είχαμε 68 πυρκαγιές υπαίθρου, στο Νομό Ηλείας, σκευθείτε τι έχει να γίνει όλο το Καλοκαίρι. Οι πόλεις μένουν η μία μετά την άλλη από πόσιμο νερό. Ο δε κύριος Νομάρχης της περιοχής μοιράζει ακόμη εκατομμύρια για αντιπλημμυρικά έργα, για τις βροχές που δεν ήλθαν ή πρόκειται να μην έλθουν ποτέ ποτέ ξανά, όπως ήταν τα παλιά χρόνια. Για να πηγαίνει το χώμα από τη διάβρωση του εδάφους πιο γρήγορα στη θάλασσα. Ισως θα ήταν προτιμότερο, με τα λεφτά αυτά, αντί να διαπλατύνει τις κοίτες των ποταμιών μας, καλύτερα θα ήταν να τις καραβώνει, και να δημιουργεί όσο το δυνατόν περισσότερα φράγματα. Γιατί έχει πέσει δραματικά ο υδροφόρος ορίζοντας, και κινδυνεύουν πολλές πόλεις να μείνουν χωρίς νερό αυτό το Καλοκαίρι. Γιατί έτσι θα χανόταν λιγότερο γόνιμο χώμα. Επίσης με τέτοια ξηρασία τα εναπομείναντα άκαυτα χωριά και δάση χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, αντιπυρική προστασία, οργάνωση, χαρτογράφηση, και όσες άλλες ενέργειες απαιτούνται για την αποθάρρυνση του μεγαλύτερου κινδύνου όλων, των καταπατητών. Υπάρχει ποτέ περίπτωση, τα περσυνά μας ολέθρια λάθη και παθήματα, να μας γίνουν μαθήματα; Πότε δούλεψε κάτι σε αυτή τη χώρα για να δουλέψει και τώρα; Αυτοί είμαστε. ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑ. Δηήτρης Κακούρης.

1 σχόλιο:

kardamas είπε...

Καλή Πρωτομηνιά, Olympios!
Πολύ καλά τα γράφεις, συμφωνώ μαζί σου!
Ο υδροφόρος ορίζοντας όχι μόνον περιορίζεται δραματικά, αλλά, καί αυτός που υπάρχει, μολύνεται δραματικά με κάθε είδους απόβλητα: ανεξέλεγκτα χοιροστάσια και χωματερές στις παρόχθιες περιοχές ποταμών δηλητηριάζουν τα υπόγεια και ημιεπιφανειακά ύδατα! Πνιγόμαστε, καί δεν το αντιλαμβανόμαστε!
Κατά τα άλλα, η μικροπολιτική τών "αρχόντων" καλά κρατεί!
Ποιός μπορεί να διαφωνήσει, ότι μόνον η παρέμβαση τού λαϊκού παράγοντα ( τοπικές κοινωνίες, Σύλλογοι, δραστήριοι πολίτες, κλπ) μπορεί να υπερασπίσει το Περιβάλλον από τα αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα;
Καλόν μήνα!
Καρδαμάς